ΤΡΥΠΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ!

Image

Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στο ισόγειο του παλιού ξενοδοχείου «Εμπορικόν» στην οδό Αιόλου, απέναντι από τον ναό της Αγίας Ειρήνης. Οι δύο χώροι, εκατέρωθεν της ξύλινης πόρτας που οδηγεί στην υποδοχή του ξενοδοχείου βρίσκονται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο προκειμένου να «προλάβουν» το καλοκαίρι. Ο χώρος που καταφέραμε να φωτογραφήσουμε στα κλεφτά είναι προφανώς αυτός του μπαρ ενώ αριστερά της εισόδου διαμορφώνεται το εστιατόριο. Εργασίες εκτελούνται και στους ορόφους όπου θα λειτουργήσε αργότερα ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, αφού θα στεγάσει 12 δωμάτια πολυτελείας.

Το «Εμπορικόν» χτίστηκε στο γύρισμα του περασμένου αιώνα σε μια εποχή μετάβασης της Αθήνας από τον ύστερο νεοκλασικισμό σε πιο σύνθετες φόρμες. Και σε χρόνια που η οδός Αιόλου ήταν από τους καλούς εμπορικούς δρόμους. Στο ισόγειό του στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα, ενώ στους τρεις ορόφους αναπτύσσονταν τα δεκαεννέα δωμάτια του ξενοδοχείου. Η κεντρική είσοδος οδηγούσε από τον δρόμο μέσω μιας μαρμάρινης κλίμακας στην υποδοχή του ξενοδοχείου και από εκεί ξεκινούσε η ξύλινη κλίμακα για τους ορόφους. Στην πρόσοψη της οδού Αιόλου τον τόνο πολυτέλειας έδιναν οι γύψινες άνθινες γιρλάντες, οι γυναικείες μορφές σε στυλ Αρ Νουβό, τα μαρμάρινα φουρούσια, τα σφυρήλατα κιγκλιδώματα αλλά και οι τέσσερις πήλινοι Ατλαντες, που υποβάσταζαν τον εξώστη του δευτέρου ορόφου και των οποίων η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου το κτίριο «γέρασε» άσχημα. Με εξαίρεση τους τέσσερις Ατλαντες, πρόθεση των επενδυτών είναι η νέα εποχή του «Εμπορικόν» να θυμίζει όσο πιο πολύ την εικόνα που είχαν αντικρίσει οι Αθηναίοι του 1900.

2 thoughts on “ΤΡΥΠΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ!

  1. Περνάω από μποστά από το κτίριο αυτό σχεδόν κάθε μέρα και είχα δει τις εργασίες ανακαίνισης, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να κοιτάξω προς τα πάνω να δω το κτίριο μέχρι που διάβασα αυτή την ανάρτηση. Είναι πολύ ωραίο το κτίριο και μου άρεσαν τα χρώματα που το έχουν βάψει και φυσικά οι διακοσμητικές του λεπτομέρειες!

  2. Παράθεμα: Looking Up – Athens Architecture Pt. 20 | Aspects of Athens

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s