Το πρώτο έργο του Ρέντσο Πιάνο στην Αθήνα είναι γεγονός!

ImageImage

Eντάξει, δεν είναι το Ground Zero αλλά είναι μια αρχή. Το «ορεκτικό», πριν το ορόσημο του 2015, όταν θα ολοκληρωθεί το «κυρίως μενού» που είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το οποίο υπογράφει επίσης ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ολοκλήρωσε την κατασκευή του Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής στην Καλλιθέα και το παρέδωσε χθες το απόγευμα στον Δήμο Καλλιθέας, σε συνέχεια της σχετικής δωρεάς που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2010.

Το έργο, μία δωρεά του Ιδρύματος συνολικού ύψους 5,92 εκατομμυρίων ευρώ, παραδίδεται πλήρως περαιωμένο και απόλυτα λειτουργικό και ο Δήμος Καλλιθέας αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση του, προς χρήση και όφελος όλων των πολιτών. Κι εδώ είναι που θα κριθούν πολλά: θα φανεί αν ένας φορεάς του Δημοσίου, όπως ο Δήμος Καλλιθέας, είναι αντάξιος της κατασκευαστικής ποιότητας του υψηλών προδιαγραφών του Δημοτικού Πάρκου. Ας ευχηθούμε, πάντως, το κοινοφελές ίδρυμα να διατηρήσει ένα είδος διακριτικής «επιστασίας» στον χώρο. Υπενθυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Νιάρχου προχώρησε και στην συγκεκριμένη δωρεά για να …καλοπιάσει τον Δήμο Καλλιθέας και να δώσει την συγκατάθεσή του για το μεγάλο project με τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μετά από περίπου τρία χρόνια εντατικών εργασιών το Ίδρυμα παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο και πολυλειτουργικό πάρκο σε χώρο έκτασης 28.000 τ.μ. που συνδέεται τοπογραφικά και σχεδιαστικά με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής  του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής» καθώς και των συναφών βοηθητικών εγκαταστάσεών εκτελέστηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει το ΚΠΙΣΝ, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή αισθητική αρμονία και η συμβολική, αλλά και πρακτική συνύπαρξη των δύο αυτών ξεχωριστών έργων.

Η δωρεά του Ιδρύματος αφορούσε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή του συνόλου του έργου που περιλαμβάνει ανοικτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, παιδική πισίνα, γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, καθώς και τρία κτιριακά συγκροτήματα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ., περιλαμβανομένων αναψυκτηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για τις ανάγκες του Δήμου Καλλιθέας. Η δωρεά περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, ελεύθερων χώρων στάθμευσης, εβδομήντα περίπου θέσεων, καθώς επίσης την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μέσω υψηλής και χαμηλής φύτευσης, τοποθέτησης δικτύων άρδευσης, φωτισμού και διαμόρφωσης της εσωτερικής κυκλοφορίας.

 Το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο Betaplan, και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s