Όταν ο λύκος φυλάει τα πρόβατα

Image

Την Τετάρτη «κατέβηκα» στο κέντρο της Αθήνας. Από το Σύνταγμα κατευθύνθηκα στην οδό Πανεπιστημίου. Στα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα (μέχρι τα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας) η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν ευχάριστη. Αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ: αφίσες εκατέρωθεν του δρόμου «διακοσμούσαν» τους στύλους ηλεκτροφωτισμού. Μας ενημέρωναν για την αντίθεση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην «ιδιωτικοποίηση του νερού». Δεν γνωρίζω αν βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό. Στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, για παράδειγμα, οι διερχόμενοι τις «καμαρώνουν» εδώ και αρκετές ημέρες. Το θέμα με την παράνομη αφισορύπανση είναι ένα ακόμα κραυγαλέο δείγμα της πλήρους άλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους στρατούς των κομμάτων. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά καταστρατηγείται διαρκώς καθώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η αποφασιστικότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης να επιβάλλει πρόστιμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς προκειμένου να προβάλουν τις κεντρικές ομιλίες των αρχηγών τους, χρησιμοποίησαν κολόνες της ΔΕΗ για να αναρτήσουν το διαφημιστικό υλικό. «Η ανάρτηση αφισών και αεροπανό εκτός από παράνομη είναι και ποινικό αδίκημα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε όποιον παρανομεί. Το ίδιο θα πράξουμε και στην περίπτωση των πολιτικών κομμάτων που δεν σεβάστηκαν τη νομοθεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος επιχειρηματικότητας και απασχόλησης Χασδάι Καπόν.

Μένει να δούμε αν θα έχει ευτυχή κατάληξη η αγαθή πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει τον νόμο. Γιατί και στην Αθήνα «κόπηκαν» πρόστιμα, αλλά το θέμα κόλλησε στη διαπαραταξιακή επιτροπή που κλήθηκε να επιβεβαιώσει ποινές σε κόμματα που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και, φυσικά, δεν τις επιβεβαίωσε!

Τρία ερωτήματα που μοιάζουν αυτονόητα: γιατί χρειάζεται η διαπαραταξιακή επιτροπή να επιβεβαιώσει αδικήματα που είναι αυταπόδεικτα εκ του νόμου; Γιατί ο δήμαρχος Αθηναίων δεν απευθύνεται στους πολίτες, αποκαλύπτοντας αυτό το υπόγειο νήμα συγκάλυψης και διαφθοράς; Και το πιο εύκολο από όλα: γιατί τα συνεργεία του δήμου δεν κατεβάζουν αμέσως τις παράνομες αφίσες;

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Καθημερινή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s